Discovery Waterrockets

Click here to edit subtitle

Lanceersystemen

Als je meer druk op je raket wil steken en je zelf wilt bepalen wanneer hij de lucht inschiet moet je een (proffesionneel) lanceersysteem maken. Het houdt de raket tegen tot jij de raket wil lanceren. Lanceersystemen zijn ook veel veiliger omdat je de raket van op een afstand kan lanceren. Let erop dat je het lanceersysteem kan verankeren met bijvoorbeeld nagels zodat het niet kan omvallen of verschuiven als je de raket lanceert. Verder heb je de mogelijkheid om een lanceerbuis aan het lanceersysteem te bevestigen. Dat heeft twee voordelen: het water blijft in je raket en kan niet terugstromen naar de (fiets)pomp én je raket heeft een betere geleiding bij de lancering waardoor hij rechter vliegt. Er bestaan veel verschillende systemen. We bespreken er hier enkele.

 

Tie-wrap (of colsonbandje of clarc tie launcher)

De raket wordt tegengehouden door de ‘blokjes’ van de tie-wraps die rond de flessenhals komen. Daarover schuift een ring om de tie-wraps te vergrendelen zodat de raket niet wegkan. De raket wordt gelanceerd door de ring naar beneden te trekken met een touwtje. De tie-wraps moeten goed bevestigd worden, want er komen grote krachten op. Gebruik hiervoor minstens 2 wurgklemmen.

U-pin

De raket wordt tegengehouden door de U-pin die over de flessenhals schuift. De raket wordt gelanceerd door de U-pin weg te trekken door aan een touwtje te trekken. Bij dit systeem dient een beschermkap geplaatst te worden zodat de pin niet weg kan vliegen en iemand verwond.

Gardena koppeling

De raket wordt tegengehouden door de Gardena koppeling. De raket wordt gelanceerd door de ring van de koppeling naar beneden te trekken door aan een touwtje te trekken. Het voordeel van dit systeem is dat je met nozzles kunt werken, zij versmallen de flesopening zodat de voortstuwing van de raket langer duurt. bijkomend voordeel hierbij is dat je 'foam' in je raketten kan doen, dit verlengt de voortstuwing nog wat en als de raket gelanceerd wordt zie je een mooie witte streep achter de raket.