Discovery Waterrockets

Click here to edit subtitle

Parachutesystemen

Parachutesystemen zorgen ervoor dat de raket zacht landt. Hierdoor raakt je raket niet beschadigd als hij weer naar beneden komt. Er bestaan zeer veel verschillende systemen. We bespreken er hier enkele.

Airflap

Het systeem maakt gebruik van de luchtweerstand. Het bestaat uit een kleine en een grote airflap. De Kleine airflap houdt de grote airflap tegen de fles. Op de grote airflap wordt een duimspijker bevestigd die een rekker tegenhoudt. Deze rekker houdt de parachutedeur dicht. Bij de lancering wordt de kleine airflap door de luchtweerstand naar beneden geduwd, waardoor de grote airflap vrij komt te staan. Door de luchtweerstand wordt de grote airflap tegen de raket gehouden.

De parachute komt vrij als de raket zijn hoogste punt berijkt heeft omdat er dan geen luchtweerstand is en de grote airflap open kan gaan. Hierdoor komt de duimspijket los van de fles te staan waardoor de rekker los kan schieten. Deze rekker ontgrendelt op zijn beurt de parachutedeur die door de veerkracht van de injectie de parachute injecteerd. De parachute kan nu openkomen. 

Trigger parachutesysteem met magnetisme

De werking van dit systeem berust op magnetisme en zwaartekracht. Het systeem bestaat uit een vertikaal opgestelde koker waarin een magneet zit en een 'trigger', een buisje met een verend uitstekend staafje in. Op het uiteinde van dit staafje wordt ook een magneet gelijmd. Voor de lancering haakt men de rekker aan het uitstekende staafje. Nadat de raket zijn hoorste punt bereikt heeft, kantelt hij. Nu rolt de magneet in de vertikale koker van de bodem van deze koker naar de trigger. Als de magneet daar is Trekt de magneet van de koker de magneet van de trigger aan. Het uitstekend staafje van de trigger schuift in, de rekker schiet los, de parachutedeur wordt geopend en de parachute komt vrij.

Tommy timer

De rekker die de parachutedeur tegenhoudt wordt verbonden met een tommy timer. Deze tommy timer wordt dan een aantal toeren opgewonden. De tommy timer wordt hierna tegengehouden tot de raket de lucht in schiet. Dit kan op verschillende manieren. De timer draait dan af en op de ingestelde tijd wordt de parachute geïnjecteerd.

Injectiesystemen

De parachute moet naar buiten geduwd worden, wil je dat je systeem goed werkt. Je hebt zijdelingse injectie en een injectie langs de bovenkant.

 

Tips

Bij grotere parachutes raden we aan een shock koord aan de parachute te bevestigen die schokken dempt.

Test altijd je parachutesysteem op de grond voor je de raket lanceert. Zo weet je of het parachutesysteem werkt en of je het eventueel nog wat moet aanpassen. Dit geeft geen volledige garantie dat alles goedgaat maar zo ben je toch wat zekerder.