Discovery Waterrockets

Click here to edit subtitle

Vinnen

De vinnen dienen vooral om de raket stabiel te houden. Daardoor gaat de raket recht omhoog en begint ze niet te tollen. Vinnen kunnen verschillende vormen hebben.

Als materiaal kan je balsahout of plexiglas gebruiken. Je maakt ze best groot genoeg zodat ze voldoende effect hebben.

 

Flessen lijmen

Om meerdere flessen aan elkaar te lijmen moet je een zeer sterke lijm hebben die de fles niet aantast. Bison combi power tweecomponentenlijm is hiervoor geschikt. De mogelijkheden voor de verbinding zijn uiteenlopend. Ik ga jullie een simpele verbinding uitleggen om 2 flessen aan elkaar te lijmen.

Je begint met de bodem van de eerste fles uit te knippen. In de bodem van de tweede fles maak je een gat met een klokboor. Schuur dan de delen die verbonden moeten worden door lijm met schuurpapier ruw. Lijm de geschuurde delen in. Duw tenslotte de gelijmde flessen in elkaar en laat de lijm drogen.

 

Types waterraketten

 • Eéntrapswaterraketten (gewone waterraketten)
 • Tweetrapswaterraketten
 • Drietrapswaterroketten
 • ... trapswaterraketten
 • Waterraketten met boosters
 • Inventer waterraketten
 • Cluster waterraketten
 • Waterraketten met boosters én meertraps basisraket
 • Cluster waterraketten én meertraps basisraket
 • Glasvezelwaterraketten
 • FTC waterraketten
 • ...

Bron foto: http://www.aircommandrockets.com/rocket_gallery.htm

 

2-traps waterraketten

Als de hoofdraket zijn hoogste punt bereikt heeft wordt op de hoofdraket  een tweede raket gelanceerd. Het mechanisme daarvoor is moeilijk om te maken. Het voordeel van een tweetrapsraket is dat hij veel hoger gaat omdat de tweede raket in de lucht gelanceerd wordt en zich dan al op een hoogte bevindt.

 

Waterraketten met stuwrakketen

De hoofdraket wordt in het begin van de vlucht extra voortgestuwd door stuwraketten. Als die op hun hoogste punt zijn gekomen vallen ze eraf. De hoofdraket is altijd de grootste raket omdat anders het effect van de stuwraketten verloren gaat. De bedoeling van de stuwraketten is om de hoofdraket extra stuwkracht te geven om zo hoger te gaan.

 

Electronica

Als je wil weten hoe hoog de raket gegaan is en/of je meer informatie over de lancering wil hebben kan je gebruik maken van een aantal “hulpmiddelen” die meestal in het parachutesysteem geplaatst worden:

 

Hoogtemeter

Een hoogtemeter dient om te weten hoe hoog de raket ging. Sommige hoogtemeters registreren ook het verloop van de vlucht. Via een speciaal programma kan je de gegevens aflezen. Dan zie je in een grafiek hoe de vlucht verlopen is. Andere hoogtemeters registreren enkel de hoogst bereikte hoogte en worden piekhoogtemeters genoemd. Deze laatste mogen niet gebruikt worden voor wereldrecords.

 

Onboard camera

Een onboard camera dient om beelden te hebben tijdens de vlucht van de raket. Hiervoor kan je eventueel je GSM gebruiken als die uitgerust is met een camera.

 

Vluchtcomputer

Een vluchtcomputer dient om automatisch het parachutesysteem te activeren, 2-traps raketten te ontkoppelen, automatisch foto’s te nemen tijdens de lancering,…

 

Wereldrecords

Het officiële hoogterecord staat voorlopig op de naam van US waterrockets met maar liefst 623 meter met de x-12. Dan is het de bedoeling om de raket zo hoog mogelijk te krijgen. Hierbij zijn strenge regels vastgelegd. Zo moet de raket van niet-metalen materialen gemaakt zijn en mag je geen gasfles gebruiken. Verder moet de raket een onboardcamera en een hoogtemeter bevatten. De hoogtemeter mag geen piek-hoogtemeter zijn.  Ook moet er ook een grondcamera zijn die de lancering vanop de grond filmt en moet de lancering binnen de 2 uur herhaald worden.

Regels voor wereldrecords

Voor alle klassen een gedetaileerde Engelse uitleg: http://www.wra2.org/WRA2_Competitions.php